Welk rijbewijs heb ik nodig om een motortrailer te trekken?
menu
Welk rijbewijs heb ik nodig om een motortrailer te trekken?
 • event 08-01-2024
 • schedule 12:14
 • timer 5 minuten

Welk rijbewijs heb ik nodig om een motortrailer te trekken?

Welk rijbewijs heb ik nodig om een motortrailer te trekken?

Ben je een echte motorliefhebber en wil je graag weten welk rijbewijs je nodig hebt om een motortrailer te mogen trekken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij Bouwman Aanhangwagens zijn we namelijk niet alleen gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van motortrailers, maar helpen we je natuurlijk ook graag bij het beantwoorden van al je andere vragen. We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat jij je afvraagt of het met een standaard rijbewijs B mogelijk is om je motor op een trailer mee te mogen nemen naar de andere kant van het land of zelfs het buitenland om daar vervolgens heerlijk te kunnen toeren. Hoe dit in de praktijk precies zit, leggen we je daarom in dit artikel uitgebreid uit.

Wat verstaan we onder een motortrailer?

In de volksmond noemen we een motortrailer ook wel een aanhangwagen. Logisch, aangezien de vorm vrijwel hetzelfde is als een aanhanger, waardoor voor beide volgens de wet dezelfde regels gelden. Het kan namelijk soms best verwarrend zijn om te bepalen welk rijbewijs je precies nodig hebt om een motortrailer te mogen trekken. De wetgeving hierover is de afgelopen jaren veranderd en het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn voordat je de weg op gaat met een aanhanger. Het is namelijk zonde dat je straks de weg op gaat met een motortrailer zonder dat je beschikt over het juiste rijbewijs. Hoe dit precies zit, leggen we je nu uit.

Het B-rijbewijs

Als je in het bezit bent van een regulier autorijbewijs (B-rijbewijs), dan mag je in principe met iedere aanhanger achter jouw auto rijden. Echter, er gelden wel beperkingen wat betreft het gewicht van de aanhangwagen in verhouding tot het ledig gewicht van de auto. De maximaal toegestane massa van de combinatie (auto + aanhangwagen) mag niet meer bedragen dan 3.500 kilogram.

Wat als de motortrailer zwaarder is dan 750 kilogram?

Een motortrailer kan natuurlijk al snel een hoger gewicht hebben dan 750 kilogram, vooral wanneer je meerdere motorfietsen wilt vervoeren. In dat geval heb je een rijbewijs BE nodig. Met een BE rijbewijs ben je bevoegd om met een auto en aanhanger te rijden waarvan het ledig gewicht plus laadvermogen meer dan 3.500 kilogram bedraagt. Goed om te weten, is dat je voor het trekken van deze motortrailers, een apart praktijkexamen zal moeten doen bij het CBR, wat losstaat van het standaard examen voor het B rijbewijs.

Motor meenemen op vakantie? Huur dan een motortrailer

Ben je van plan om op vakantie te gaan met je motor? Geweldig idee! Het enige probleem is dat je misschien niet weet hoe je je motor op een veilige en handige manier kunt vervoeren. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: huur een motortrailer! We snappen namelijk heel goed dat het misschien niet even prettig en ook praktisch is om met de motor naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Spanje of Italië te moeten rijden. Allereerst is het best intensief, maar heb je daarnaast natuurlijk ook een stuk minder ruimte. Door je motor op een trailer mee te nemen, kun je rustig met je partner of hele gezin gezellig in de auto naar de plaats van bestemming rijden en hoef je je ook geen zorgen te maken of je alles wel mee kunt krijgen.

Tips voor het aan- en afkoppelen van je motortrailer

Ben je van plan om een motor te vervoeren en heb je hiervoor een motortrailer nodig? Dan is het belangrijk om te weten hoe je de trailer veilig aan en af kunt koppelen aan je auto. Vooral wanneer je dit niet regelmatig doen, is het wel handig te weten hoe je dit niet alleen gemakkelijk, maar vooral ook veilig kunt doen. Mede om die reden hebben wij bij Bouwman Aanhangwagens een aantal tips voor je, zodat jij je motor niet alleen veilig van A naar B kunt vervoeren, maar ook je trailer.

Controleer de trailer

Voordat je begint met het aankoppelen van de motortrailer, is het belangrijk om een aantal dingen te controleren. Nu zullen de meeste zaken vanzelfsprekend lijken, maar je wilt niet weten hoe vaak ze worden vergeten of simpelweg niet goed gecontroleerd. Zorg ervoor dat de trekhaak van je auto geschikt is voor het vervoer van een motortrailer. Controleer ook of de verlichting goed werkt en of de bandenspanning in orde is. Uiteraard helpen we, indien je een motortrailer bij ons huurt, graag om ervoor te zorgen dat jij veilig de weg op kunt. Uiteraard mag je ervan uitgaan dat de verlichting en ook bandenspanning orde is. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken hoe je de motor op de trailer gaat bevestigen. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen, zoals spanbanden en beschermende dekens, bij de hand hebt.

Aankoppelen van de motortrailer

Nu je alles hebt gecontroleerd, kun je beginnen met het aankoppelen van de motortrailer. Volg de onderstaande stappen voor een veilige en correcte aankoppeling:

 • Parkeer je auto op een vlakke ondergrond en zet de handrem erop.
 • Plaats de motortrailer achter je auto en zorg ervoor dat deze recht staat.
 • Sluit de stekker van de motortrailer aan op de stekkerdoos van je auto. Controleer of de verlichting werkt.
 • Bevestig indien nodig de hulptrekhaak aan je auto. Dit is een extra beugel die zorgt voor extra stabiliteit van de motortrailer.
 • Pak de koppelingshendel van de motortrailer vast en duw deze omhoog. Plaats de trekhaak van je auto onder de koppeling van de motortrailer en laat de hendel weer zakken.
 • Controleer of de koppeling goed vastzit door te trekken aan de hendel. Als deze niet loskomt, zit de trailer correct gekoppeld.

Afkoppelen van de motortrailer

Nadat je de motor hebt vervoerd, wil je natuurlijk ook weten hoe je de motortrailer veilig kunt afkoppelen. Volg de onderstaande stappen:

 • Zorg ervoor dat je op een veilige plaats bent en dat de handrem van je auto is aangetrokken.
 • Verwijder eventuele spanbanden of andere bevestigingsmaterialen van de motor.
 • Draai de koppelingshendel van de motortrailer omhoog en schuif de trekhaak van je auto uit de koppeling van de trailer.
 • Beweeg langzaam naar achteren om de trailer van de auto los te maken.
 • Controleer of de verlichting van de motortrailer nog steeds werkt nadat deze is losgekoppeld.

Met behulp van deze tips ben je goed voorbereid om een motortrailer aan en af te koppelen aan je auto. Zorg altijd dat je alle controles uitvoert voordat je begint met het vervoeren van je motor. Op deze manier kun je veilig de weg op en genieten van je motoravonturen. Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het huren of aanschaffen van een motortrailer of alles wat hiermee te maken heeft, schroom dan niet om ons te bellen, mailen of gewoon langs te komen in Assen.

Webshop laten maken door Dotsimpel
bouwman whatsapp
whatsapp icon 0592 - 70 02 91