Veilig de weg op met je aanhanger met deze handige tips
menu
Veilig de weg op met je motor trailer of aanhanger
Veilig de weg op met je motor trailer of aanhanger
  • event 06-02-2024
  • schedule 19:42
  • timer 5 minuten

Veilig de weg op met je motor trailer of aanhanger

Natuurlijk rijden we het liefst zelf op onze motor. Toch kan het voorkomen dat je om wat voor reden dan ook genoodzaakt bent om je motor op een motortrailer te vervoeren. Dit kan zijn omdat deze voor reparatie naar de garage moet worden gebracht, maar ook wanneer je voornemens bent om ergens verder in het land een flinke rit te gaan maken. Het is dan vaak prettiger om je motor op een trailer mee te nemen, in plaats van dat hele stuk op je motor te moeten rijden.

Daarbij komt ook dat je meer ruimte hebt, aangezien je natuurlijk veel meer mee kunt nemen in je auto dan wanneer je alleen op de motor bent. Maar voor je zover bent, is het eerst tijd om je motor op een veilige en verantwoorde manier vast te zetten! Omdat we bij Bouwman Aanhangwagens als geen ander weten hoe lastig dit vooral als beginner kan zijn, helpen we je graag door het je stap voor stap uit te leggen.

Rijden met een trailer is gemakkelijker dan je denkt

Veel mensen die af en toe met een trailer of aanhanger rijden, vinden dit vaak ontzettend spannend. Toch is het een stuk eenvoudiger dan we denken. Natuurlijk is het belangrijk dat je je aan de regels houdt, maar als je de juiste verantwoordelijkheid pakt, valt het allemaal echt wel mee! Zo ben je in Nederland verplicht je aan de maximumsnelheid te houden van 90 kilometer per uur. Dit geldt voor zowel een motortrailer als een gewone aanhanger. Nu is het wel zo dat er binnen Europa soms andere regels gelden, maar of dat verstandig is hier in mee te gaan. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het geen pretje is om over de Route du Soleil te rijden met 120 of zelfs 130 kilometer per uur.

Zo zijn er namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het rijden, bijvoorbeeld de wind. Om ervoor te zorgen dat je veilig en vooral verantwoord de weg op kunt, hebben wij een aantal handige tips voor je.

Houd je aan de snelheid

Wanneer je in Nederland met een aanhangwagen rijdt, dan is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur. Nu is het wel zo dat er bepaalde landen zijn waar je harden mag rijden, maar dan gelden er natuurlijk wel aanvullende regels. Kijken we naar Frankrijk, dan mag je harder dan 90 kilometer per uur, maar dan mag een ongeremde aanhanger niet zwaarder wegen dan 500 kilo en dat inclusief lading. Zorg er daarom dus wel voor dat je de regels van het land waar je naartoe rijdt of eventueel doorheen rijdt kent, zodat je niet van de weg wordt gehaald.

Houd rekening met de wind

We staan er niet altijd bij stil, maar op het moment dat we over een brug rijden of door open stukken land, kan het zomaar zijn dat je ineens een flinke windvlaag tegen je auto en aanhangwagen krijgt. Kijk daarom niet alleen naar bijvoorbeeld de bomen langs de kant van de weg, maar ook naar naar de windzakken die je om de paar honderd meter langs de kant van de weg ziet staan. Deze geven je namelijk een goed idee van hoe hard het buiten waait. Overigens merk je het vaak zelf ook wel aan het trekken van je stuur. Is dit het geval, dan is het aan te raden om even iets langzamer te gaan rijden. Belangrijk is dan wel dat je naar de meest rechtse rijstrook gaat, zodat je het andere verkeer niet ophoudt.

Lading van de aanhanger

Een te zwaar beladen aanhanger is gevaarlijk en dus ook niet toegestaan. Kijk dus goed naar het maximale netto laadvermogen en zorg ervoor dat je de lading op de juiste manier verdeeld en ook goed vastzit. Je zult merken dat wanneer je de lading op de juiste manier verdeelt, je een veel stabielere wegligging hebt, wat ervoor zal zorgen dat je ook fijner rijdt.

Stel de koplampen van je auto goed af

Op het moment dat je met een aanhangwagen de weg opgaat, is de kans droog dat de voorkant van de auto wat omhoog komt, doordat er gewicht op de achterkant van de auto staat. Het kan daarom zijn dat je koplampen hierdoor niet meer op de juiste manier schijnen en je zelfs je tegenliggers tot last kan zijn. Het is daarom dus belangrijk dit voor vertrek te checken, zodat je zelf veilig de weg op kunt, maar ook je mede weggebruikers niet tot last bent.

Hoe ga je om met steile hellingen?

Wil je wegrijden op een steile helling, maar lukt dit niet helemaal? Geen probleem! Door even een stukje achteruit te rijden en de aanhanger iets te laten scharen, is dit probleem opgelost. Belangrijk daarbij is dat je het toerental van je auto ongeveer laat oplopen tot zo’n 3.000 en vervolgens de koppeling loslaat. Het kan zijn dat je wielen de eerste paar meter even iets spinnen, maar het voorkomt wel dat je koppelingsplaten naar de filistijnen gaan.

Veilig afdalen

Op het moment dat je naar beneden gaat en dus gaat afdalen, is je remweg een stuk langer dan je normaal gewend bent zonder aanhanger. Het is dus belangrijk dit op de juiste manier te doen. Zo is het allereerst belangrijk om je snelheid te matigen, aangezien je aanhanger anders zelfs kan gaan slingeren. Zo kun je het beste vroegtijdig terugschakelen en een paar keer stevig remmen. Belangrijk daarbij is wel dat je dit niet te vaak en lang doet, aangezien je remschijven anders te warm kunnen worden.

Wat te doen bij slingeren?

Heb je het gevoel dat je aanhanger begint te slingeren? Dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je absoluut geen gas bijgeeft, maar het gas juist loslaat en begint te remmen. Heb je het gevoel dat alles weer stabiel is, dan kun je uiteraard rustig verder rijden. Let daarbij wel op dat het kan zijn dat je bandenspanning of verdeling van de lading niet helemaal goed is en je dit zo snel mogelijk checkt.

Laatste check voor vertrek

Om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op kunt, hebben we nog een handige checklist die je kunt gebruiken:

  • Valt de koppeling goed in de vergrendeling?
  • Zit de handrembreekkabel op de juiste manier bevestigd?
  • Zitten de stekkers goed en werkt de verlichting?
  • Is het neuswiel van de aanhanger opgetrokken?
  • Is de aanhanger van de handrem gehaald?


Door deze 5 punten nog even na te lopen, kun jij met een gerust hart de weg op.

Webshop laten maken door Dotsimpel
bouwman whatsapp
whatsapp icon 0592 - 70 02 91